ANIMA NEWS – Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și trei entități acuzate că au încercat să submineze democrația în Republica Moldova. Potrivit Consiliului European, cei vizați au fost implicați în acțiuni de cumpărare de voturi și corupție politică în contextul alegerilor prezidențiale din 2024 și al referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană.
Printre sancțiuni se numără înghețarea activelor și interdicții de călătorie pe întreg teritoriul Uniunii. Este pentru a doua oară când Bruxelles-ul activează mecanismul special de sancțiuni creat în 2023 la solicitarea guvernului de la Chișinău, în contextul amenințărilor tot mai mari la adresa suveranității țării.
Consiliul a explicat că sancțiunile se aplică „persoanelor care s-au angajat în acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea, independența, statul de drept și stabilitatea Republicii Moldova”.
În centrul acestor acțiuni se află nume apropiate de Ilan Șor, controversatul om de afaceri moldovean aflat în exil, cu legături pro-ruse.
Blocul politic „Victoria” condus de Șor a fost menționat explicit ca una dintre cele trei entități sancționate. Potrivit Bruxelles-ului, această formațiune a coordonat campanii de dezinformare și cumpărare de voturi în timpul referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Alte două entități vizate de sancțiuni sunt Centrul Cultural Educațional din Moldova – acuzat că a facilitat amestecul în procesul electoral – și A7, o structură identificată cu operațiuni de influență politică în favoarea intereselor rusești.
Referendumul din octombrie 2024 a fost câștigat de tabăra pro-europeană cu o majoritate la limită, pe fondul unor acuzații persistente de ingerințe externe, în special din partea Federației Ruse.
Uniunea Europeană consideră că măsurile anunțate acum transmit un semnal clar către orice actor care încearcă să abată Moldova de pe drumul integrării europene.
Până în prezent, în cadrul acestui regim de sancțiuni, UE a vizat în total 23 de persoane și cinci entități, într-un efort de susținere a aspirațiilor democratice ale fostei republici sovietice.
Moldova a obținut statutul de candidat la aderare în 2022 și a demarat negocierile oficiale anul trecut.
„Uniunea Europeană își menține angajamentul ferm față de Republica Moldova și față de pacea, securitatea și dezvoltarea sa economică, în fața încercărilor de destabilizare din partea unor actori externi”, se precizează în comunicatul oficial. (Anima News)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu